Welcome to SpotSuite
Create, share and track routes realted to your interests
Find out
more

The route

Barcelona: la ciutat a través del cinema

Barcelona: la ciutat a través del cinema

Route created&published by Voltaire Price 0 €
Created: 10/12/12 lang: Català Topic(s): Cinema
Places: Barcelona Distance: 20 Km. Media: Vehicle
Keywords: Barcelona, Cinema, Gaudí

Description

Aquesta ruta recorre diferents escenaris que han servit com a escenaris de diverses pel•lícules rodades a la ciutat, a vegades reflectint les seves realitats, a vegades transformant-la o distorsonant-la.

Vote
Downloads: 12 Comments: 1
 • Spot 1 En construcción: la ciutat transformada

  En construcción: la ciutat transformada

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

   

  En el que avui és la Rambla del Raval es va rodar la pel·lícula 'En construcción', dirigida per José Luís Guerín, en la que es narra el procès de transformació del barri històric de Barcelona per obra i gracia de les polítiques municipals. Aquesta zona, conegudda popularment com el ‘barri xino’, històricament ha acollit focus de margninació i tot tipus de problemàtiques socials en acollir els estrats més desafavorits de la societat. La pel·lícula de Guerin, a mig camí entre el documental i el cinema realista, ens mostra una veritat descarnada però no exent de bellessa. Al posar els seus personatges, la majoria habitants reals del Raval, davant la seva càmara sense donar explicacions, deixant-los ser tal com son, aconsegueix retratar-ne la humanitat més enllà de cap mena de filtre social.
   
   
  No cal dir que la Barcelona que ens presenta Guerin està molt allunyada d’altres visions molt més amables i entusiastes de la ciutat de Barcelona, però tot i així, l’encant que Guerin sap transmetre al conjunt de la obra, l’espectcle coral d’un barri en transformació, no ens mostra una visió negativa d’aquesta part de la ciutat, sinó la d’un lloc habitat per persones que estàn molt, molt lluny dels tècnics i urbanistes que van decretar la transformació socio-cultural del barri.
   
   
  Aquesta obra va aconseguir el premi especial de Jurat a la 49a edició del Festival de Cannes.
   
  Entrevista al director relativa al film.
   


 • Spot 2 Els horts de Sant Pau - En Construcción

  Els horts de Sant Pau - En Construcción

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

  Durant segles Sant Pau dels Horts va ser una església fora muralles, envoltat d’horts i avui endia és una joia romànica força desconeguda pels barcelonins. En aquesta escena de la pel•lícula de Guerín, es pot apreciar l’església com a teló de fons de les tasques i disquisicions dels paletes de la pel•lícula. Un escenari ideal per areflexionar sobre les mil transformacions urbanístiques que haurà contemplat aquest venerable monument.

   


 • Spot 3 Vicky, Cristina, Barcelona. La Barcelona ‘guiri’

  Vicky, Cristina, Barcelona. La Barcelona ‘guiri’

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

  En aquesta plaça situada al costat del MACBA, ens serveix d'entrada per alguns dels escenaris de la pel·lícula que va dirigir Woody Allen el 2011 i que va tenir com a actors principals Rebecca Hall, Scarlett Johansson,Penélope Cruz i Javier Bardem.

  Aquest film de producció catalana va optar epr una imatge externa de la ciutat, la visió que en pot tenir un turista i que tant bé s’adapta ala imatge comercial de la ciutat per la qual va rebre tan bona promoció i ajuda institucional: no en va la firma de Woody Allen va contribuir poderosament a difondre la ja de per si exitosa ‘fórmula Barcelona’. Una fórmula que Allen ha repetit fa poc amb el seu film ‘Midnight in Paris’.

  La ciutat de la pel·lícula és un lloc amable i de clima suau que permet als nostres protagonistes prendre un cafè amb els equipaments culturals de fons en aquest emblemàtic museu, símbol de la transformació olímpica de la ciutat en general i del barri del Raval en particular. Prendre una copa  en aquesta plaça sempre és una delícia, especialments pels afeccionats a la antropologia urbana.

   

 • Spot 4 Vicky, Cristina, Barcelona. Els quatre Gats

  Vicky, Cristina, Barcelona. Els quatre Gats

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

  En aquest local fundat el 1897 es va reunir el millor de l’art català del període modernista i, certament, la fantàstica decoració respon als gustos de l’època i del seu fundador Pere Romue i de l’arquitecte de l’edifici que va ser Puig i Cadafalch. Així, pels seus salons van passar figures com Casas, Utrillo, Picasso o Rusiñol. Avui en dia els turistes han substituït els artistes indígenes.

  A la pel·lícula de Woody Allen, les nostres protagonistes es troben en aquest local emblemàtic amb la fúria llatina de Javier Banderas que, així d’entrada, les convida a fer un inversemblant viatge fins a Oviedo.
   

  Menú dels 4 gats pintat per un jove Picasso

  Menú dels 4 gats pintat per un jove Picasso

  Scarlett als 4 gats

  Scarlett als 4 gats
 • Spot 5 Vicky, Cristina, Barcelona. Sant Felip Neri cool

  Vicky, Cristina, Barcelona. Sant Felip Neri cool

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

   

  Aquesta placeta és un dels espais més encantadors de la Barcelona vella, arrecerat del tràfic i de les onades de turistes de les Rambles amaga entre les seves pedres histories no tan amables: construïda sobre un cementiri medieval, hom pot veure a la paret de l’església l’impacte de metralla d’una bomba feixista que, durant la guerra civil, va produir una matança de civils, la majoria nens i nenes, que corrien a refugiar-s’hi.

  Evidentment aquesta historia no té res a veure amb l’amable conversa que en aquest indret mantenen  Cristina (Scarlett Johansson) i en Juan Antonio (Javier Bardem) tot proposant a la Vicky (Rebecca Hall) i al seu futur marit Doug (Chris Messina) de dinar plegats.

  Aquesta terrassa existeix des de fa pocs anys, quan la cadena hotelera H&R va decidir reformar un antic palauet medieval per tal de fundar un dels seus establiments hotelers.


 • Spot 6 Vicky, Cristina, Barcelona. Fúria hispànica al Raval

  Vicky, Cristina, Barcelona. Fúria hispànica al Raval

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

  En aquesta escena es pot veure Javier Bardem i Penélope Cruz sortint del mític bar Marsella per tenir una encesa disputa al bell mig del carrer, tot plegat per deixar clar quin és el temperament hispànic.

   


 • Spot 7 El perfum. Quan el carrer Ferràn va ser París

  El perfum. Quan el carrer Ferràn va ser París

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

  No sempre la ciutat escenari es representa a si mateixa. Un dels exemples més clars el tenim amb el rodatge del Perfum, dirigida per Tom Tykwer basada en el best-seller mundial de Patrick Suskind. Aquest fil ambientat enla França del s.XVIII va optar per la ciutat de Barcelona degut al fet que París va destruïr tota la seva ciutat medieval arran de la reforma de Hausmman. Això, junt amb les facilitats per al rodatge que ofereix al ciutat, va fer que el carrer Ferran que enllaça les Rambles amb la Plaça de Sant Jaume (cor polític de Catalunya i Barcelona), es transmutés a base de l’atrezzo i la postproducció en un carrer del París del 1700. • Spot 8 El perfum. Escenaris inventats

  El perfum. Escenaris inventats

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

  En un extrem de la Plaça reial s’hi pot torbar una botiga històrica: l’herboristeria del rei, establiment fundat al 1823 i que manté obertes les seves portes. En aquest cas, un indret amb historia esdevé ficció per representar una altra historia, ja que la botiga no va haver de sofrir gaires retocs d’atrezzo per representar la perfumeria a la que arriba Grenouille atret pels efluvis de l’establiment. 


 • Spot 9 Salvador. Escenaris de la història

  Salvador. Escenaris de la història

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

  Les ciutats, com qualsevol altra indret són escenaris de la historia, i a vegades el cinema cerca reflectir algún episodi del passat. Salvador és una pel·lícula dirigida el 2005 per Manuel Huerga amb Salvador Brühl com a protagonista principal. El film ens situa als convulsos anys 70, en la recta final de la dictadura franquista que va sellar la seva extensa llista d’executats amb la mort per garrot vil de Salvador Puig Antich, un militant anarquista acusat de l’assassinat d’un jove comissari de la tristament famosa brigada político-social quan era a punt de ser detingut.
  El cas va aixecar moltapolèmica enel seu moment, tant per la brutalitat del mètode d’execució,com per la certessa que era un acte brutal d’una dictadura que agonitzava, com pel fet que Puig Antich va ser el boc expiatori que va pagar l’assassinat del succesor de Franco, el general Carrero Blanco (atemptat perpetrat per ETA, organització gens relacionada amb els postulats anarquistes dePuig Antich).
  Un dels focus de l’agitació política de l’època va ser la Universitat de Barcelona, que va ser tstimoni de nombroses càrregues dels ‘grisos’ (la policia nacional franquista) tal i com es reflexa en els escenes inicials de la pel·lícula.

   


 • Spot 10 Salvador. Escenaris reals

  Salvador. Escenaris reals

  Published by Aj. Barcelona on 11/02/13
  Location: Barcelona

  A la cantonada de la Plaça Reial hi ha el bar glaciar, un dels més veterans de la plaça i que ha aguantat la fúria transformadora de la ciutat mantenint la seva personalitat enfront de la lògica mercantilista que impera a la ciutat. És per això que les reunions que el grupuscle anarquista del MIL celebrava en aquest indret, sens dubte deurien estar presidides per una ambientació no gaire diferent de la que presenta l’establiment avui en dia. Val al pena parar a prendre una copa i contemplar l’ambient d’aquesta plaça que fins al s. XIX era ocupada pel convent dels caputxins que va ser desamortitzat el 1835.

   

  Image title

  Image title
 • Spot 11 The Dark Side: Bilbao

  The Dark Side: Bilbao

  Published by on 20/12/13
  Location:

  Als anys de la transició Bigas Luna ens va regalar una historia que retratava una Barcelona molt, però que molt espessa. Bilbao va ser un escàndol que va recórrer la Barcelona dels baixos fons de la ma de Leo, un psicòpata obsessionat per una prostituta anomenada Bilbao.

  Els escenaris d’aquesta torbadora historia eren els baixos fonts de la ciutat, que en aquells anys 70 amagava moltes misèries i rebia pocs turistes. COm per exemple l'Avinguda de la Llum, unes galeries comercials que es tobaven sota el carrer Pelai. Nascudes els anys 40 amb ínfules d'elegancia, aquest espai subterrani va anar acumulant degradació fins el seu tancament definitiu el 1990. Actualment una aprt de les galeries corresponen a la estació dels Ferrocarrils Catalans i a la planta inferior de la botiga Sephora.

   

 • Spot 12 El Perfum: recreació d'un mercat

  El Perfum: recreació d'un mercat

  Published by on 20/12/13
  Location: Barcelona

  Filmar una pel·lícula d'època implica recrear espais que sovint impliquen enormes quantitats d'atrezzo i extras. Una bona mostra és aquest vídeo que ens mostra una Plaça de la Mercè reconvertida en mercat popular francès del s. XVII.

close

Share the Route

close

Share by e-mail